Contacte Campus virtual Portal Transparència Publicacions Pares i fills ES
  • LA FUNDACIÓ
    • JORNADA D’INNOVACIÓ EN PSICOTERÀPIA
  • ASSISTÈNCIA PÚBLICA
    • SSM Sant Andreu
    • Hospital de Dia de Badalona
    • Hospital de Dia de Santa Coloma
    • ECID
    • CSMIJ Santa Coloma de Gramenet
  • CENTRE MÈDIC PSICOLÒGIC
  • DOCÈNCIA
    • Màster de Formació Permanent en Psicoteràpia Psicodinàmica en la Perinatalitat, la Infància i l’Adolescència
    • Màster de formació permanent en Psicoteràpia Psicoanalítica Contemporània
    • Màster de Formació Permanent
en Espiritualitat Transcultural
    • Màster de formació permanent en Teràpia Familiar
    • Màster en Psicologia General Sanitària
    • Títol d’Expert Universitari en Acompanyament Espiritual
    • Formació – AMBIT Multi-Team Training
    • Formació Continuada en Psicoteràpia
  • RECERCA
  • ACTUALITAT
  • CONTACTE
Product S'ha afegit a la cistella

Cistella

Blog

La FVB al Congrés EMDR Espanya

29 November, 2024Incidencies FVBActualitat, General

Els dies 8 i 9 de novembre es va celebrar el Congrés Nacional EMDR Espanya amb el lema EMDR: un model més enllà del símptoma.

El passat 9 de novembre, Luís Eduardo Estévez, psicòleg clínic, terapeuta EMDR i coordinador del Programa de Col·laboració amb l’Atenció Primària de la Fundació Vidal i Barraquer, va participar en el Congrés Nacional EMDR Espanya amb la Comunicació Oral del Programa d’Intervenció Psicoterapèutica en experiències vitals adverses i estrès posttraumàtic: Presentació del projecte i resultats preliminars.

Aquest programa neix de l’interès en el tractament de trauma de tres professionals de la Fundació Vidal i Barraquer (Luís Eduardo Estévez, Inma Ferrero i Noemí Figueroa) i les seves observacions al llarg de la seva feina.

Fotografia de l'equip. Noemí Figueroa, Inma Ferrero i Luís Eduardo Estévez
“Moltes persones amb TEPT poden passar desapercebudes pels professionals d’Atenció Primària” (Lecrubier, 2014)

Durant aquest temps s’han detectat casos amb una història traumàtica prèvia on l’estressor recent està funcionant com desencadenant i la simptomatologia és la conseqüència de l’actuació de patrons de resposta apresos de forma implícita en el passat. Per una banda, ens trobem amb l’elevada prevalença d’experiències adverses o traumàtiques en les persones que s’atenen a les consultes del Programa de Col·laboració amb la Primària del CSMA de Sant Andreu (FVB). Per una altra banda, es constata que un grup nombrós de persones que arriben a aquest servei (PCP) amb diagnòstic de trastorn adaptatiu amb simptomatologia reactiva a un estressor recent i aparentment resistent a l’abordatge fet dels equips d’atenció primària.

“La prevalença del Trastorn per Estrès Posttraumàtic (TEPT) en dispositius d’Atenció Primària se situa en un rang d’entre el 2% i fins al 39,1%, amb una mitjana de 12,5%” (Spottswood et al., 2017)

Al grup de Trastorns Associats amb l’Estrès, l’agent estressant pot ser des d’esdeveniments vitals negatius (trastorn adaptatiu) a factors estressants traumàtics de gravetat excepcional (TEPT i TEPT-complex). Però els mecanismes podrien ser comuns.

Hi ha nombrosos estudis que identifiquen que el trauma psicològic és un factor de risc trasdiagnòstic de psicopatologia i la regulació emocional, un factor mesurador entre les experiències traumàtiques i la psicopatologia.

Els models de trauma proporcionen un marc conceptual seqüenciat en tres fases pel seu abordatge.

  1. Estabilització i reducció de símptomes
  2. Tractament dels records traumàtics
  3. Integració i la rehabilitació

Tenint en compte aquestes apreciacions, des del Programa de Col·laboració amb l’Atenció Primària, s’ha dissenyat un Programa d’Intervenció Psicoterapèutica vertebrat a través de les tres fases d’abordatge del trauma, amb intervencions específiques plantejades per a cadascuna de les fases que integren la Psicoteràpia de Dessensibilització i Reprocessament a través de Moviments Oculars (EMDR) i Psicoteràpia Sensoriomotriu, posant especial accent a l’abordatge grupal com a element catalitzador del canvi.  

Aquestes fases són:

FASE 1: ESTABILITZACIÓ I REDUCCIÓ DE SÍMPTOMES
FASE 2. TRACTAMENT DE LES MEMÒRIES TRAUMÀTIQUES
FASE 3. INTEGRACIÓ I LA REHABILITACIÓ
FASE 1: ESTABILITZACIÓ I REDUCCIÓ DE SÍMPTOMES
Intervenció: 

Psicoteràpia Grupal d’Estabilització i Regulació Emocional en Experiències Vitals Adverses i Estrès Posttraumàtic

Característiques: 

Psicoteràpia Grupal Semiestructurada de 10 sessions de 90 minuts de duració amb una freqüència setmanal. Aquesta primera intervenció té per objectius la psicoeducació amb relació a les respostes posttraumàtiques; aprendre a identificar senyals d’híper/hipoactivació i desenvolupar habilitats per a la regulació del Sistema Nerviós Autònom que permetin ampliar la finestra de tolerància; facilitar la identificació d’estratègies defensives i patrons implícits de resposta; la identificació de disparadors del present així com les possibles experiències font (dianes de treball de re processament) com els diversos elements constitutius de l’experiència (els tres nivells de processament: somàtic, emocional i cognitiu) i finalment iniciar la dessensibilització i el reprocessament d’experiències traumàtiques. 

Aquest primer grup s’ha implementat des de maig de 2023, realitzant-se 6 edicions fins a maig de 2024, amb la participació de més de 80 usuaris. Fins al moment, hem tingut una taxa d’abandonament del 21,4%. Els resultats extrets dels qüestionaris utilitzats en el prepost així com els qüestionaris de satisfacció emplenats al final del tractament han llançat resultats prometedors quant a reduccions significatives en la major part de les variables clíniques estudiades (benestar, funcionament, simptomatologia, risc hetero-autolític, depressió i gravetat de símptomes d’estrès posttraumàtic) i un 87,5% dels usuaris que van lliurar els qüestionaris post tractament van manifestar estar molt satisfets i/o completament satisfets. Un 93,3% tenien la impressió subjectiva que el tractament havia fet que les coses milloressin entre alguna cosa i molt. Aquests grups són conduïts en co-teràpia per dos dels psicòlegs clínics de l’equip. 

FASE 2. TRACTAMENT DE LES MEMÒRIES TRAUMÀTIQUES
Intervenció: 

Grup de Reprocessament EMDR

Característiques: 

Grup semiobert conformat amb persones que abans han participat en el primer grup, però precisen una intervenció més personalitzada i intensiva per assolir una reducció de la simptomatologia posttraumàtica més interferent. Es tracta, generalment de persones que podrien ser etiquetats de TEPT-Complex i generalment amb simptomatologia dissociativa, però que han pogut desenvolupar fins a l’aparició de la simptomatologia una vida aparentment funcional i en l’actualitat no presenten simptomatologia greu que dificulti la seva contenció. Des del Programa
en aquest grup es treballa una conceptualització cooperativa dels casos en la qual les mateixes persones també participen, amb el fi d’establir les dianes de dessensibilització i reprocessament més rellevants. Es duen a terme sessions d’EMDR en format grupal amb una adaptació del protocol de Tractament Grupal Integratiu amb EMDR (EMDR-IGTP) i es farà una avaluació trimestral de l’estat de cada participant, per tal de permetre la incorporació de nous participants quan s’hagin assolit millores suficients. Aquest grup s’ha iniciat el maig de 2024 i es realitza en co-teràpia per dos professionals de la Fundació Vidal i Barraquer.

FASE 3. INTEGRACIÓ I LA REHABILITACIÓ
Intervenció: 

Grup d’aferrament i trauma relacional

Característiques: 

Grup terapèutic liderat per la psicòloga clínica Noemí Figueroa, amb formació en grup anàlisi. En ell participen usuaris amb presència de trauma relacional (especialment: abandó, negligència  o parentalització) que poden haver o no participat en alguns dels grups previs, però no presenten símptomes interferents de re experimentació, evitació o reactivitat psicofisiològica interferents. L’objectiu d’aquest grup és facilitar la integració de les experiències traumàtiques processades a través de la reflexió grupal en relació amb l’impacte d’aquestes experiències en el seu estil relacionals en el present. 

Fins al moment actual s’han dut a terme dos grups d’aquestes característiques, un dels específics per a població més jove. 

Creiem que les intervencions plantejades en aquestes tres línies ens permeten oferir atenció psicoterapèutica a un ampli nombre de les demandes de salut mental en els dispositius d’atenció primària així com contenir una part substancial de derivacions al CSMA oferint un primer abordatge des de les nostres consultes, donant a la persona una contextualització psicobiogràfica del seu sofriment present així com recursos per a l’estabilització simptomàtica i la integració de les experiències passades. 

En la seva comunicació oral al Congrés Nacional EMDR Espanya, Luís Eduardo Estévez va presentar com a conclusió que les intervencions plantejades permeten oferir atenció psicoterapèutica a un ample nombre de demandes de salut mental en els dispositius d’Atenció Primària. Oferint una contextualització psicobiogràfica del patiment present així com recursos per l’estabilització simptomàtics i la integració de les experiències passades. S’obtenen resultats prometedors pel que fa a eficàcia, utilitat i satisfacció.

“S’observa una elevada comorbiditat entre TEPT i altres problemes de salut” (Greene et al., 2016).

Altres Jornades

Durant aquest any hem participat en diferents Jornades en què hem presentat el Programa d’Intervenció Psicològica en Experiències Vitals Adverses i Estrès Posttraumàtic. El 8 i 9 de maig es va exposar a les X Jornades regionals d’Actualització en Psicologia Clínica, el Paper del Psicòleg Clínic en Atenció Primària del Servei Castellà-Lleonès de Salut celebrades al Complex Assistencial Universitari de Lleó (CAULE).

A finals de maig també vam participar en el XXIII Congrés Nacional i IV Internacional de la Societat Espanyola de Psicologia Clínica a Cadis.

Inforgrafia presentada a un dels congressos que ha participat l'equip

El 2023 es va participar en les XXIV Jornades de l’Associació de Psicoteràpia Analítica Grupal a Sitges, amb el lema ‘Temps incerts, vides inestables. La importància del grupal’.

Què és la EMDR?

Què és la EMDR?
Què és la EMDR?

La Teràpia de Dessensibilització i Reprocessament per Moviments Oculars (EMDR) és un mètode de psicoteràpia efectiu i amplament investigat. Ha demostrat ajudar les persones a recuperar-se d’un trauma i altres experiències angoixoses associades a problemes de salut mental com l’estrès posttraumàtic (TEPT), l’ansietat, la depressió i moltes altres patologies.

Tant la EMDR com les teràpies de tipus cognitivoconductual (TCC) han mostrat alts nivells d’evidència per al tractament dels records traumàtics. A diferència d’aquestes psicoteràpies, EMDR no requereix que la persona usuària parli en detall del problema o que dugui a terme tasques entre sessions. Per exemple, a la teràpia d’exposició es busca que la persona estigui en contacte amb les emocions que li genera el record sense evitar-lo, fins que es produeix progressivament un procés d’habituació, reduint el malestar.

En teràpia EMDR, la persona contactarà molt breument amb el record, per deixar pas a un procés associatiu amb altres records, sensacions o pensaments. Per tant, hi ha una disminució del malestar (dessensibilització), però es posa en marxa, també, un procés de múltiples associacions (reprocessament). Totes dues teràpies són efectives, però operen a través de mecanismes diferents.

Per la feina amb EMDR és important, no només tractar la memòria específica que està bloquejada, sinó les connexions entre aquesta experiència i situacions prèvies, que poden compartir els mateixos pensaments o sensacions associades. Un terapeuta EMDR treballarà amb l’usuari/ària en comprendre les arrels de les experiències traumàtiques, i en elaborar un pla de treball global per eliminar la seva influència al present.

La idea central del model EMDR, denominat Model de Processament Adaptatiu d’Informació (PAI), és que el sistema nerviós té mecanismes per processar i integrar tot el que ens va succeint, incloent-hi les experiències difícils o estressants.

A vegades, quan aquestes experiències són més intenses o complexes per la persona, el sistema es bloqueja i el record permanent emmagatzemat sense elaborar, amb les mateixes percepcions, pensaments, emocions i sensacions. Aquests records no processats no són font d’aprenentatge, sinó que poden donar lloc a problemes i símptomes al present, quan alguna cosa que ocorre es connecta amb aquestes experiències. La teràpia EMDR ha definit procediments per accedir i desbloquejar aquests records, i deixar així que el sistema nerviós pugui, finalment, integrar-los.

Dintre d’aquests procediments, un dels elements que es fan servir és el moviment ocular o altres formes d’estimulació bilateral del cervell (tàctil, auditiva).

Tot i que els moviments oculars han donat nom a la teràpia, és important tenir en compte que aquest element per si mateix no constitueix un abordatge terapèutic, i el seu ús aïllat no és recomanable.

Qui se’n pot beneficiar?

Qui se'n pot beneficiar?
Qui se'n pot beneficiar?

La teràpia EMDR ajuda a infants, nens i adults de totes les edats. Els terapeutes utilitzen la teràpia EMDR per abordar una àmplia gamma de problemes.

  • TEPT i altres problemes relacionats amb el trauma com l’estrès.
  • Ansietat, atacs de pànic o fòbies.
  • Malalties cròniques i problemes mèdics.
  • Depressió.
  • Trastorns bipolars i psicòtics.
  • Trastorns dissociatius.
  • Trastorns alimentaris.
  • Dols i pèrdues.
  • Ansietat pel rendiment.
  • Trastorns de personalitat.
  • Violència i abús físic, sexual i emocional.
  • Trastorns de la son.
  • Abús de substàncies i addicció.
  • Violència i abús.

L’enfocament d’EMDR, en tot cas, no està centrat en el diagnòstic sinó en la base de cada trastorn, en un grau o en un altre, està infuïda per l’ambient en el que la persona s’ha desenvolupat i s’ha relacionat. Encara algunes patologies tenen importants components genètics, socioculturals o tòxics, EMDR treballa sobre les circumstàncies vitals no processades que contribueixen als problemes actuals.

Tags: Atenció Primària, Atención Primaria, Terapia Grupal, Tractament per fases, Transdiagnòstic, Transdiagnóstico, Tratamiento por fases
Previous post Dia Internacional del Dol Perinatal i Pèrdua Gestacional Next post Mind Over Movies organitza una tarda cinema en benefici de la FVB

Cerca

Categories

  • Actualitat
  • blog
  • General
  • Internet
  • Joc
  • Mindfulness
  • REC I ACCIÓ
  • recerca
  • Separació
  • TDAH

Entrades recents

  • El COPC acull l’homenatge a Pere Barbosa, Psicòleg Clínic
  • Condolences per la mort de Maria Teresa Anguera
  • La FVB va ser present en el III Congrés Xilè sobre Maltractament i Abús Sexual Infantil
  • La Fundació Vidal i Barraquer suma un nou centre amb el distintiu Compromís Antiestigma
  • REC I ACCIÓ: molt més que un Cicle Cinema
Fundació Vidal i Barraquer

Som una institució creada l’any 1964 i dedicada a l’àmbit de la Salut i específicament al de la Salut Mental. Integrem l’assistència, la docència i la recerca en la salut mental, amb una mirada psicològica, social, biològica i espiritual.

Transparència


Canal Ètic

Política de Cookies

Nota legal

Contacte
C/Fernando de Pessoa 47, Planta 3 08030 Barcelona
935 151 151
C/ Sant Gervasi de Cassoles, 88-90 08022 Barcelona
934 189 988
Xarxes socials
Twitter
LinkedIn
YouTube

UTILITZEM COOKIES PRÒPIES I DE TERCERS PER MILLORAR ELS NOSTRES SERVEIS I LA SEVA EXPERIÈNCIA. SI CONTÍNUA NAVEGANT, CONSIDEREM QUE ACCEPTA AQUEST ÚS.
Acceptar MÉS INFORMACIÓ
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Sempre activat
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
DESA I ACCEPTA