AMBIT és un abordatge per a equips basat en la teoria i tècnica del model del Tractament Basat en la Mentalització (MBT), per a aquells equips que treballen amb persones amb múltiples i greus necessitats, que presenten dificultats per vincular-se als serveis assistencials ordinaris. AMBIT és un model per donar suport als equips a desenvolupar sistemes d’ajuda al voltant de pacients o usuaris particularment vulnerables, exclosos i desatesos, que poden tenir poca confiança en la possibilitat que l’ajuda sigui útil a les seves vides. Les seves complexes i diverses dificultats sovint promouen que intervinguin un gran nombre de professionals de diferents equips al seu voltant, cosa que pot dificultar la coordinació de “qui fa què i quan”, i de vegades pot ser força aclaparador per a les mateixes persones a les que estem tractant d’ajudar.
Barcelona
Un abordatge per a equips basat en la teoria i tècnica del model del Tractament Basat en la Mentalització (MBT).
A càrrec dels professors:
Anna Oriol
Marta Montaner
Dates:
2, 3 i 4 d¡octubre
i 7 i 8 de novembre de 2024
Més informació
Presentació
AMBIT significa Tractament Integrador Basat en Mentalització Adaptativa, però molts simplement l’anomenen AMBIT. El significat literal de la paraula – àmbit – es relaciona amb la pròpia esfera d’influència. AMBIT aplica la teoria i la pràctica de la mentalització no només per al treball amb els nostres pacients o usuaris, sinó també per als equips, les xarxes assistencials més àmplies i la capacitat dels equips per aprendre i adaptar-se.
La formació està dissenyada per donar suport al desenvolupament de l’excel·lència local i la pràctica basada en l’evidència. És tant un marc per a la millora i l’aprenentatge local dels equips, com un mètode de tractament unitari i fix. AMBIT emfatitza la necessitat d’adaptació a les característiques locals dels equips i l’intercanvi d’evidència emergent i de les millors pràctiques, utilitzant el seu premiat enfocament basat en wiki (web d’AMBIT) per a la manualització del tractament.
AMBIT assumeix que treballar al costat de persones que estan experimentant una angoixa important pot (i hauria de) causar emocions intenses en els professionals i, per tant, és inevitable que les ruptures en la mentalització afectin les persones a les quals oferim ajuda, els seus amics i familiars, a nosaltres com a professionals i als nostres col·legues d’altres serveis assistencials de la xarxa, afectant l’eficàcia de l’ajuda que oferim.
A qui va adreçada aquesta formació?
AMBIT és un model de treball en equip basat en la mentalització per a equips assistencials. No és una formació per a professionals individuals. Els professionals dels equips (dels sectors públics i privats) als qui va dirigida la formació inclouen: professionals de la psicologia, la psiquiatria, la infermeria, l’educació social i el treball social. Els equips als quals va dirigida la formació poden ser diversos tipus d’equips assistencials de salut mental, tant de l’àmbit infanto-juvenil com d’adults, equips de protecció a la infància,de justícia juvenil, de serveis socials, així com tots aquells equips assistencials que treballin amb joves i famílies vulnerables d´alta complexitat.
Formar professionals de diversos equips de forma simultània pot ser beneficiós, ja que pot fomentar el desenvolupament d’una “comunitat de pràctica” que s’estengui més enllà de l’àrea geogràfica i del servei mateix, i poden sorgir oportunitats per a connexions i relacions creatives entre equips.
Docents
Anna Oriol
Treballadora Social especialitzada en Salut Mental i Coordinadora dels equips ECID de la Fundació Vidal i Barraqueor a Badalona i Santa Coloma de Gramenet (Barcelona). Co-lead de l’AMBIT Study Group a l’Anna Freud National Centre (AF). Formadora AMBIT acreditada per l’AF.
Mark Danderfield
Doctor en Psicologia. Psicòleg especialista en Psicologia Clínica i en Psicoterapia. Director de l’Institut Universitari de Salut Mental Vidal i Barraquer, Universitat Ramon Llull. Impulsor del Projecte ECID de la Fundació Vidal i Barraquer a Barcelona. Supervisor i Formador MBT-A, MBT-F i AMBIT acreditat per l’Anna Freud Centre de Londres (UK).
Marta Montaner
Infermera en Salut Mental a l’ECID de Badalona de la Fundació Vidal i Barraquer. Formadora AMBIT a l’Institut Universitar de Salut Mental Vidal i Barraquer, Universitat Ramon Llull. Formadora AMBIT acreditada per l’Anna Freud National Centre for Children and Families de Londres.
Paula Carrasco
Metge Psiquiatra de la Infància i Adolescència (Universitat Valparaíso). Diplomada de Gestió de Serveis de Salut Mental al Sistema d’Atenció Pública de Salut. Diplomada en Lideratge Mèdic. Formada en Tractament Basat en la Mentalització per Infants, Adolescents, Famílies (MBT-C, MBT-A, MBT-F) i en el model AMBIT per l’Anna Freud Centre de Londres (UK). Cap de la Unitat de Salut Mental de l’Hospital de Quilpué (Chile).