Què és el GREMAIP
El mes d’Abril de 2020, la Comissió de Recerca de la Universitat Ramon Llull va aprovar la constitució i inclusió dintre el mapa de grups de recerca de la universitat, el Grup de Recerca en Mentalització i Avaluació d’Intervencions Psicològiques (GREMAIP), que vàrem presentar des del Institut Universitari de Salut Mental Vidal i Barraquer.
L’objectiu principal d’aquest grup és poder apropar la recerca a tots els professionals de la FVB i entitats properes a ella, i oferir un marc de suport en el sentit més ampli, amb el propòsit de poder fer recerques punteres i innovadores en el camp de la Mentalització i l’Avaluació d’Intervencions Psicològiques (ROM).
Considerem que la recerca en institucions com la nostra és un pilar essencial per al creixement tant de la mateixa institució com dels clínics que la conformen. El fet d’escollir aquestes línies de recerca, ens permet incloure gairebé totes les recerques que es puguin portar a terme en els nostres centres. És per aquest motiu que el GREMAIP està obert a tots els professionals de la Fundació Vidal i Barraquer. Paral·lelament és un grup que acull a altres professionals i investigadors nacionals i internacionals interessats en investigar i col·laborar en aquestes línies de recerca.
CONTEXT
La FVB és una institució que consta de diferents centres i dispositius que ofereixen els seus serveis a la xarxa pública. Comptem amb els Serveis de Salut Mental d’Adults del districte de Sant Andreu i els Serveis de Salut Mental Infantil i Juvenil de Santa Coloma de Gramanet. A més disposem d’un Centre Mèdic Psicològic privat. Per altre banda, també comptem amb el Institut Universitari de Salut Mental Vidal i Barraquer (IUSM-VB), que es dedica a la recerca i docència universitària.
En aquest sentit, la FVB sempre ha vehiculat l’assistència, la docència i la recerca en tots els seus equipaments i serveis, de manera que cada una d’aquestes 3 potes que conformen la institució es retroalimentin i es potenciïn entre elles.
D’aquesta manera, la FVB adopta la Teràpia Basada en la Mentalització (MBT) i les seves diferents aplicacions com eines potents per aplicar a tots els seus centres. Tant és així que hem rebut diverses i quantioses subvencions, tant públiques com privades, per crear l’Equip Clínic d’Intervenció a Domicili (ECID) a Badalona primer, i a Santa Coloma desprès. Els ECID són equips assistencials de salut mental per atendre a joves d’alt risc psicopatològic i alt risc d’exclusió social que tenen com a característica comú unes importants dificultats per vincular-se als serveis de salut mental ordinaris de la xarxa pública i/o privada de salut mental. La creació d’aquests equips assistencials innovadors i pioners a tot l’Estat ens ha col·locat en una posició privilegiada en el marc de la sanitat publica a Catalunya. Des del Departament de Salut, s’ha reconegut la necessitat de desenvolupar serveis assistencials similars que permetin atendre a joves d’alt risc que queden exclosos dels serveis ordinaris de la xarxa de salut mental. En aquest sentit, estem treballant en el pla de desenvolupament del projecte ECID, amb una primera fase d’avaluació dels dos equips existents. Des del Departament de Salut hi ha molt interès en els resultats d’aquesta avaluació dels ECID, per tal de valorar la implementació a tota la xarxa pública d’equips similars i incloure el projecte ECID dius el seu mapa de serveis.
Cal tenir en compte que la Teràpia Basada en la mentalització neix a l’Anna Freud Centre de la mà de Peter Fonagy i que està sobradament demostrada la seva eficàcia i efectivitat. En aquest sentit, ja disposem de convenis de col·laboració a nivell de clínica i de docència i recerca.
Per altre banda, la FVB és membre fundadora d’ARSISAM (Associació per a la obtenció de Resultats Sistemàtics en Salut Mental), que es dedica a avaluar les intervencions psicològiques que es porten a terme en la xarxa pública catalana. Aquest projecte, del qual ja s’ha desenvolupat un software que s’incorpora en el programa d’història clínica informatitzada, és útil pels clínics per tenir dades objectives sobre l’evolució de tots i cada un dels pacients que passi per qualsevol centre de salut mental públic de les institucions que conformes ARSISAM i, també, per obtenir un conjunt de dades que ens facilitarà fer recerques amb mostres molts grans, que ens permetrà poder dilucidar quins tractaments funcionen, amb qui, com i perquè. En aquest sentit, i vist l’èxit d’aquesta iniciativa, la Generalitat està especialment interessada en implementar de manera transversal aquesta metodologia a tota la xarxa pública catalana.
Donat aquest context, des del IUSM-VB valorem que ens trobem davant una oportunitat única per fer recerca de qualitat amb els dos temes que més interessen i ocupen a clínics i administració. En aquest sentit, tenir una línia de recerca que es centri en fer investigacions sobre mentalització i en l’avaluació d’aquesta com una nova eina que ha arribat al nostre entorn per quedar-se i, a més, poder disposar d’una mostra molt gran per avaluar les psicoteràpies que es portin a terme en tots els centres de salut mental de Catalunya, és quelcom que pot tenir molt recorregut i molt interès científic. Per tant, la creació d’aquest nou grup, com ja hem dit al principi, neix de l’interès de la FVB de vehicular les tres potes de la seva activitat professional, de manera que validi la pràctica clínica, la millori i comporti un salt qualitatiu en quan a la recerca i la docència, amb l’objectiu últim de poder ajudar més i millor als pacients i, amb ells, contribuir a generar un millor benestar social.
Per fer-ho, no només comptem amb els professionals investigadors de la casa i propers a ella, sinó que també és un grup que considera imprescindible la col·laboració amb altres institucions i grups de recerca de la pròpia URL, però també nacionals i internacionals, amb la finalitat de poder portar a terme recerques i projectes més rics i potents, que puguin generar un impacte en la societat.
Investigadors

INVESTIGADOR PRINCIPAL
Doctor “Excellent Com Laude” amb Menció Internacional per la URL. Màster en Psicoteràpia Psicoanalítica, Màster en Psicologia General Sanitària, Màster en Psicopatologia Clínica, Màster en Teràpia de Parella i família (URL).
Terapeuta de l’equip d’adults i infantil del Centre Mèdic Psicològic de la Fundació Vidal i barraquer. Terapeuta del Servei d’Assessorament Psicològic de la Universitat Pompeu Fabra i de la Universitat Politècnica de Catalunya.
Director del Departament de Recerca i cap de Metodologia del Institut Universitari de Salut Mental Vidal i Barraquer.
Professor del Màster Universitària en Psicologia General Sanitària a la URL.
Review Editor de l’Editorial Board of Psychology for Clinical Settings de la Revista Frontiers in Psychology, amb un Impact Factor de 3.201. Membre del Consell Assessor i Revisor Metodològic de la revista “Revista de Psicopatología y Salud Mental del niño y del adolescente” i Membre del Consell Editorial (Editorial Board) de la revista “CPQ Neurology and Psychology”.
Membre de ARSISAM (Associació per a l’Avaluació Sistemàtica de Resultats en Salut Mental) amb càrrec de Key Implementer entre ARSISAM i el CORC (Child Outcomes Resoults Consortium) de la Anna Freud Centre de Londres.
DR. MARK DANGERFIELD
INVESTIGADOR
Doctor en Psicologia per la Universitat Ramon Llull (Excel·lent Cum Laude). Postgrau en Psicologia Clínica per la Universitat de Barcelona i Màster en Psicoteràpia Psicoanalítica per la Universitat de Girona. Títol de Psicòleg Especialista en Psicologia Clínica pel Ministerio de Ciencia e Innovación i títol de Psicòleg Especialista en Psicoteràpia per la European Federation of Psychologists Associations i el Colegio Oficial de Psicólogos de España (EFPA/COP). Membre associat de la Societat Espanyola de Psicoanàlisi (SEP), la International Psychoanalytical Association (IPA), la European Federation for Psychoanalytic Psychotherapy (EFPP), de la Federación Española de Asociaciones de Psicoterapeutas (FEAP), la Sociedad Española de Psiquiatría y Psicoterapia del Niño y del Adolescente (SEPYPNA) i la International Society for Psychological and Social Approaches to Psychosis (ISPS).
Ha treballat des de fa més de 25 anys en diferents Hospitals i Serveis de la Xarxa Pública de Salut Mental de Catalunya, sent des de fa dos anys Coordinador del Projecte ECID (Equip Clínic d’Intervenció a Domicili) de la Fundació Vidal i Barraquer, un projecte assistencial pioner a l’estat espanyol per treballar amb adolescents d’alt risc i les seves famílies des d’un model basat en la mentalització (AMBIT).
Professor de l’Institut Universitari de Salut Mental Vidal i Barraquer (Universitat Ramon Llull) i Professor del projecte AMBIT a l’Anna Freud National Centre for Children and Families de Londres.
S’ha format en el model d’intervenció terapèutica basada en la mentalització (MBT) a l’Anna Freud National Centre for Children and Families de Londres, havent fet les formacions MBT, MBT-A i MBT-A Supervisor. Ha estat acreditat com a supervisor MBT-A pel mateix Anna Freud National Centre for Children and Families de Londres.
DRA. INÉS ARAMBURU
INVESTIGADORA
És doctora per la Universitat Ramon Llull (Excel·lent Cum Laude, 2014).
Màster en Psicologia Clínica i de la Salut (FPCEE Blanquerna), Màster en Psicopatologia Clínica i Màster en Psicoteràpia Psicoanalítica (IUSM-FVB).
Acreditada com a psicòloga general sanitària forma part de l’equip d’infants i adolescents del Centre Mèdic i Psicològic de la Fundació Vidal i Barraquer.
És professora del Màster Universitari en Psicologia General Sanitària (FPCEE), del Màster en Artteràpia (Centre d’estudis Metàfora) i del Màster en Teràpia Familiar (FPCEE, IUSM-VB, Hospital de Sant Pau). Actualment és vocal de la junta directiva de la Asociación Española para la Investigación y el Desarrollo de Terapia Familiar (AEI+DTF)
Durant anys ha coordinat la línia d’investigació sobre la família adoptiva i ha participat en estudis de parentalitat en d’Institut Universitari en Salut Mental Vidal i Barraquer.
DR. JOSÉ MIGUEL RIBÉ
INVESTIGADOR
Especialista en Psiquiatria, Psicoterapeuta, Grup-analista. Doctor en Psicologia per la Universitat Ramon Llull. Actualment és professor al Màster de Psicoteràpia Analítica Grupal per la Universitat de Deusto. Treballa al Centre de Salut Mental d’Adults Sant Andreu de la Fundació Vidal i Barraquer, on exerceix la seva activitat assistencial com a psiquiatre clínic i en la realització de grups psicoterapèutics. És membre titular de l’Associació de Psicoteràpia Analítica Grupal i de la Secció de Grups de l’Associació Espanyola de Neuropsiquiatria.
DRA. MARTA GOLANÓ
INVESTIGADORA
Doctora en Psicologia (URL). Llicenciada en Psicologia i especialista en Psicologia Clínica (UB). Màster en Psicopatologia Clínica (URL). Formadora de Reflective Functioning en Parent Development Interview (PDI) per la Dra. A.Slade des del PDI-Training Institut de Nova York. Acreditada en Clinical Uses of the PDI, en Mentalization Based Treatment (MBT) i MBT for Parents per l’Anna Freud National Center for Children and Families (AFNCCF) de Londres. Formada i supervisora en MBT for Children pel Yale Child Study Center.
Directora clínica d’un equipament públic (CDIAP) dedicat a l’atenció a la primera infància, la parentalitat i la família. Professora del Màster de Teràpia Familiar organitzat per IUSM-VB, Blanquerna i IUSant Pau. Professora del Màster de Psicoteràpia Psicoanalítica del Institut Universitari de Salut Mental Vidal i Barraquer.
Investigadora i psicòloga clínica eminentment interessada en la mentalització en general i, específicament, en la mentalització parental durant la infància. Vinculada a diferents equipaments públics de salut mental i desenvolupament del infant i la família, considera primordial la transferència del coneixement provinent de la recerca a la pràctica clínica en equipaments públics.
NORKA MALBERG, PsyD
INVESTIGADORA
Psicologa Clínica, Psicoterapeuta
Psicoanalista Infanto-Juvenil y de Adultos (Centro de Anna Freud, Londres e Instituto and Sociedad Psicoanalítica Western New England , New Haven, CT)
Miembro, Sociedad Freudiana Contemporánea, Instituto and Sociedad Psicoanalítica Western New England, New Haven, CT y del Instituto Internacional de Psicoterapia, Washington.
Miembro, Sociedad Norteamericana de Psicoanálisis y Asociación Psicoanalítica Internacional
Profesora Asociada Clínica/Supervisora, Yale Child Study Center, Escuela de Medicina, New Haven, CT
Profesora Asociada Clínica, Rutgers University, Departamento de Psicología
Tutora Clínica/Supervisora, Centro Nacional de Anna Freud, Londres
Tutora Clínica, Instituto de Psicoanálisis de Massachussets
Co- Editora : Lines of Development Book Series (Serie de Libros) (Routledge)
Co- Editora: Manual Diagnostico Psicodinámico 2: Secciones Infantil y Juvenil
Co-Autora: Terapia basada en la mentalización con niños (APA Books)
Co-Autora: La Emoción en la Psicoterapia (APA Books)
Junta Editora: Estudio psicoanalítico del niño y Revista de psicoterapia infantil, infantil y adolescente
DRA. ESTER PLA
INVESTIGADORA
Doctora en Psicologia per la UAB (excel.lent Cum Laude). Tesi doctoral sobre depressió a l’etapa preescolar.
Màster en Psicopatologia Infanto-juvenil (UAB)
Postgrau en Intervenció en psicologia clínica (UdG).
Postgrau en intervenció infanto-juvenil (UdG).
Títol oficial d’ Especialista en Psicologia clínica pel Ministeri de Ciència i innovació. (2003)
Psicoterapeuta acreditada EFPA i EUROPSY.
Directora tècnica i psicòloga del Centre de desenvolupament infantil i atenció precoç CDIAP Integra Garrotxa (2001 a l’actualitat).
Professora associada a la Universitat de Girona en el Grau en psicologia i actualment docent del màster en Psicologia general sanitària (UdG).(2004 a l’actualitat)
Acreditada en l’avaluació perinatal: Brazelton, i en l’avaluació TEA :ADOS, ADIR, ESDM
Psicòloga clínica infanto-juvenil al gabinet La Mèdica-Olot.(1998 a l’actualitat)
Psicòloga clínica i direcció del servei Atenció Psicològica (1999 a l’actualitat), que ofereix atenció a Olot (Garrotxa) , Banyoles (Pla de l’ Estany) i Amer (La Selva)
Membre del grup de recerca i qualitat de vida de la Udg, membre ARSISAM
VALENTINA BRUNO
DOCTORANDA
Doctoranda en psicología (Universitat Ramon Llull)
Psiquiatra infantil a Equip Clínic Intervenció Domiciliària (ECID) de Badalona, Fundació Vidal i Barraquer des-de 2017
Màster en Psicoteràpia psicoanalítica per la Universitat Ramon Llull – Fundació Vidal i Barraquer (2017)
Llicenciada en medicina i cirugia per la Università di Brescia (2008). Especialitat en psiquiatria per Benito Menni CASM (2017)
ANNA LALAOUNA
BECARIA
Llicenciada en psicologia.
Màster en psicologia general sanitària
Premi extraordinari al millor treball final de grau del curs 2019-2020: Calidad de vida, riesgos psicosociales y consumo de sustancias en los trabajadores de las estaciones de esquí. (Pròxima publicació març 2022)
Línies de recerca
La mentalització és definida com la capacitat per apreciar i esbrinar els estats mentals subjacents a la pròpia conducta interactiva i a la de l’altre, en un moment interactiu determinat. La mentalització parental es refereix a aquesta capacitat en el context de la interacció amb el/la fill/a. Una operacionalització de la capacitat de mentalització parental és el funcionament reflexiu (FR) parental, és a dir, la capacitat per a reflexionar explícitament, en el discurs verbal, sobre els estats mentals propis, com a pare o mare, i en aquells de l’infant, per a ‘tenir en ment la ment del fill/a’. La recerca que actualment s’està portant a terme en mentalització parental, té com a objectiu posar de manifest la interrelació entre el funcionament reflexiu parental i el desenvolupament infantil copsant cada vegada millor, la complexitat de la interacció parental. La recerca internacional està demostrant la elevada rellevància del FR parental en el desenvolupament i la salut mental infantil.
Avaluació d’Intervencions Psicològiques:
L’avaluació empírica dels resultats de les intervencions és, en l’actualitat, una responsabilitat i un interès assumit per la majoria dels models d’intervenció en salut mental i benestar. L’evidència provinent de la pràctica assistencial, permet apropar la pràctica clínica a la recerca, facilitant la descripció i anàlisi de la seva complexitat. La recerca en l’avaluació sistemàtica dels resultats de les intervencions psicològiques portades a terme en diferents equipaments assistencials, des de la primera infància a la vida adulta, permetrà un disseny de polítiques assistencials coherents i basades en l’evidència. L’avaluació sistemàtica dels resultats es contempla des de diferents perspectives (des del punt de vista del clínic, des del punt de vista dels pares o cuidadors i des del punt de vista del usuari, adult, jove o infant) i reverteix directament en els diferents nivells de l’assistència (pacient, clínic, equip, recerca i polítiques assistencials). En aquest sentit, la recerca que sorgeix de l’avaluació sistemàtica dels resultats de l’activitat assistencial és una de les vies que ha de permetre assolir una major qualitat.
Tanmateix, el GREMAIP també està pensat per poder incloure i donar suport a recerques que es puguin portar a terme en els diferents centres i serveis de la FVB i institucions properes, en unitats especialitzades o tècniques concretes com l’estudi de grups, atenció a dones maltractades, a persones sordes, adopcions, trauma, suïcidi, COVID, etc.
Activitat
Llibres
- Castillo-Garayoa, J.A. & Mercadal, J. (2020). Psicoterapia Psicoanalítica. Investigación, evaluación y práctica clínica. Editorial: Herder. Barcelona. ISBN: 978-84-254-4489-0
- Ribé, J.M. (2021). Técnica en psicoterapia analítica grupal. Experiencia desde la asistencia publica. Barcelona: Herder.
Articles
- Mercadal, J. & Cabré. V. (2022). Therapeutic Alliance in Online and Face-to-face Psychological Treatment: Comparative Study. Journal of Medical Internet Research – Mental Health, Vol. 9(5): e36775 DOI: 10.2196/36775. Impact Factor: 4.39
- Ribé, J., Gonzálz, M., Marceló, M.E. (2021). Clozapina y agranulocitosis: repensando la utilidad de su monitorización. Atención primaria, Vol. 53, Issue 8. https://doi.org/10.1016/j.aprim.2021.102114. Impact Factor: 1,087
- Tremoleda, J.; Salvany, M.; Mercadal, J.; Ortega, M.C.; Aguilera, C.; Cabezas, M.V. (2019). Suicidio y Violencia de género: relación invisibilizada en los servicios de atención a la salud mental. Revista MOSAICO. Vol. 74, p. 8 – 26
- Mercadal, J.; Maestre, F.; Golanó, M.; Pla, E. & Pérez, A. (2019). Routine Outcomes Measures (ROM): An Evaluation and Research Approach to the Therapeutic Process in Public Health Contexts. CPQ Neurology and Psychology, Vol. 3(2), p. 1 – 2.
- Mercadal, J. & Pérez-Testor, C. (2019). Jealousy, Infidelity and Physical Attractiveness in Young Adults. CPQ Neurology and Psychology, Vol. 1(4), p. 1 – 11.
- Aramburu, I.; Perez-Testor, C; Mercadal, J.; Salamero, M.; Aznar, B.; Davins, M.; Mirabent, V.; Brodzinsky, D. (2018). Influence of Communicative Openness on the Psychological Adjustment of Internationally Adopted Adolescents (Influència de la Comunicació Oberta en l’Ajustament Psicològic dels Adolescents Adoptats Internacionalment). Journal of Research on Adolescence. DOI: https://doi.org/10.1111/jora.12464. Impact Factor: 2.087
- Ribé, JM.; Mercadal, J.; Carrió, A.; Sánchez, J.; Ramilans, C.; Alberich, C. (2018). Factores terapéuticos en psicoterapia grupal: investigación desde la perspectiva de los miembros del grupo y sus conductores. Revista Asociación Española de Neuropsiquiatría, Vol. 38 (134), p. 473 – 489. DOI: 10.4321/S0211-57352018000200007
- Perez Testor, C.; Mercadal, J.; Rodriguez, P. (2018). Les troubles sexuels au sein du couple. Le Journal des psychologues, Vol. 357(5), p. 49 – 52. DOI:10.3917/jdp.357.0049.
- Aramburu, I.; Pérez-Testor, C.; Mirabent, V.; Mercadal, J. (2018). Construyendo un apego seguro: Intervención familiar en un caso de adopción internacional. La Revue du REDIF, Vol. 10, p. 42 – 53. ISSN: 2070-9021
- Ribé, J.M.; Salamero, M.; Pérez-Testor, C.; Mercadal, J.; Aguilera, C.; Cleris, M. (2018). Quality of life in family caregivers of schizophrenia patients in Spain: Caregiver characteristics, caregiving burden, family functioning, and social and professional support. International Journal of Psychiatry in Clinical Practice. Vol. 22 (1), p. 25 – 33. DOI: 10.1080/13651501.2017.1360500. Impact Factor: 1.174
- Pérez-Testor, C.; Aramburu, A.; Davins, M.; Aznar, B.; Mercadal, J. (2017). La transformación de la familia a principios del siglo XXI: a propósito de un caso. Revista Internacional de Psicoanálisis de Pareja y Familia, Vol. 16-1. ISSN: 2105-1038.
- Pérez-Testor, C.; Mercadal, J. (2017). La eficacia de la terapia familiar: Una revisión. La Revue du REFIF, Vol. 9, p. 34 – 45. ISSN: 2070-9021
- Cabré, V.; Mercadal, J. (2016). Psicoterapia On-Line: Escenario virtual para una relación real en el espacio intermediario. Revista Clinica e Investigación Relacional, 10 (2): 439-452. DOI: 10.21110/19882939.2016.100206
Capítol llibre:
- De Quadras, E.; Mercadal, J.; Nofuentes, C.; Palau, M., Coca, M.R. & Pérez-Testor, C. (2019). Tipos de Colusión. Título Libro: Psicoterapia Psicoanalítica de Pareja. Compilador: Dr. Carles Pérez Testor. Editorial Herder. Barcelona.
- Mercadal, J. & Pérez-Testor, C. (2019). Aportaciones de la Investigación a la Psicoterapia Psicoanalítica de Pareja. Título Libro: Psicoterapia Psicoanalítica de Pareja. Compilador: Dr. Carles Pérez Testor. Editorial Herder. Barcelona.
- Mirabent, V.; Pérez-Testor, C.; Aramburu, I.; Davins, M.; Aznar, B. ; Mercadal, J. ; Salamero, M. (2017) Quién soy y a donde me dirijo? Identidad positiva y adopción adolescente. Título Libro: Adopción en la Adolescencia y Juventud: Avanzando con las personas jóvenes adoptadas y con sus familias adoptantes. Dirección: Dr. Félix Loizaga (Universidad de Deusto)
- Aramburu, I.; Salamero, M.; Mercadal, J.; Aznar, B.; Mirabent, V.; Davins, M.; Pérez-Testor, C. (2017). Comunicación Familiar en torno a la adopción: Su impacto en la salud mental del adolescente. Título Libro: Adopción en la Adolescencia y Juventud: Avanzando con las personas jóvenes adoptadas y con sus familias adoptantes. Dirección: Dr. Félix Loizaga (Universidad de Deusto)
SUBVENCIONS
- Concedit un import de 7.445 € a la “Convocatòria d’ajuts a l’activitat de recerca del PDI de la URL per a l’any 2020” en el projecte del projecte “Estudi comparatiu entre Xile i Espanya sobre l’eficàcia de les intervencions psicològiques amb adults a la xarxa publica”
- Projecte “Implementació de Mesures Sistemàtiques de Resultats a la Xarxa Pública Catalana” concedit un import de 6.100€ per la “Convocatòria d’ajuts a l’activitat de recerca del PDI de la URL per a l’any 2019”, de la Universitat Ramon Llull.
- Projecte “Avaluació Sistemàtica de Resultats en centres de la xarxa pública infantil i juvenil. Anàlisi del seguiment longitudinal de la població atesa durant un any”, concedit un import de 7.760,78 euros, per la “Convocatòria d’ajuts a l’activitat de recerca del PDI de la URL per a l’any 2018”, de la Universitat Ramon Llull. Referència: 2018-URL-Proj-056.
- Projecte “Aferrament i comunicació familiar en adolescents adoptats internacionalment a Espanya i a EEUU II”, concedit un import de 4.000 euros, per la “Convocatòria d’ajuts a la internacionalització de l’activitat de recerca dels grups de la URL per a l’any 2018”, de la Universitat Ramon Llull.
- Projecte “Impacto de la discriminación y la comunicación de los origenes en el autoconcepto y la identidad étnica en un grupo de adolescentes adoptados internacionalmente”, concedit un import de 41.074,33 euros, per part de la Fundació Maria Teresa Rodó per als anys 2018-2020.
- Projecte principal “Aferrament i comunicació familiar en adolescents adoptats internacionalment a Espanya i a EEUU.”, concedit un import de 4.000 euros, per la “Convocatòria d’ajuts a la internacionalització de l’activitat de recerca dels grups de la URL per a l’any 2017”, de la Universitat Ramon Llull. Referència: 2017-URL-Internac-003
- Projecte “Estudio piloto del programa “Construyendo relaciones en familias adoptivas. Hablando de los orígenes”, concedit un import de 15.000 euros, per la “III Convocatoria de Ayuda a Proyectes de Investigación Aristos Campus Mundus para el año 2017”, de la Universitat Ramon Llull.
- Projecte “Apego, vinculo y comunicación en la familia adoptiva”, concedit un import de 3.000 euros, per la “Convocatòria d’ajuts a la internacionalització de l’activitat de recerca dels grups de la URL per a l’any 2016”, de la Universitat Ramon Llull.
- Projecte “Comunicación y Apego en la Familia Adoptiva”, concedit un import de 3.000 euros, per la “Convocatòria d’Ajuts a Projectes TRACTOR de fons de Recerca per al període 2015-2016”, de la Universitat Ramon Llull.
- Projecte “Time between adoption and the start of schooling: Impact on psychological adjustment of international adoptees.” (Temps entre la adopció i l’entrada a l’escola: L’impacte sobre l’ajustament psicològic dels nens adoptats internacionalment), concedit a partir de la “Convocatòria d’Ajuts a Projectes de Recerca del PDI de la Universitat Ramon Llull”, per l’any 2015, amb un import de 8.000 euros.
- Projecte “Desafíos actuales de la adopción en España” concedit un import de 15.000 euros, per la “I Convocatoria de Ayuda a Proyectes de Investigación Aristos Campus Mundus para el año 2015”, de la Universitat Ramaon Llull.
- Projecte “La apertura de la comunicación sobre la adopción en España: un factor de protección para el ajuste psicológico del adolescente”, concedit un import de 21.780,00 euros, pel “Ministerio de Economía y Competitividad MINECO”, inclòs en el “Plan Estatal de Investigación Científica y Técnica y de Innovación 2013-2016”.
PARTICIPACIÓ CONGRESOS
- Comunicació oral en el “VIII Congreso Internacional de la Asociación Internacional de Psicoanàlisis de Pareja y Familia” presentant els treballs “Comunicació Familiar i ajustament psicològic com a predictors de l’aferrament segur en adolescents adoptats internacionalment”, “Nova classificació de trastorns de parella: una proposta” i “Impacte de la discriminació i la comunicació dels orígens en l’autoconcepte i la identitat ètnica en un grup d’adolescents adoptats internacionalment”, celebrat a Lyon del 25 al 28 de Juliol de 2018.
- Comunicació oral en el 6th International Conference of Adoption Research (ICAR6) presentant el treball “Family communication openness and psychological adjustment as predictors of secure attachment of internationally adopted adolescents” i “Development and design of an intervention on family relationships and communication about adoption” celebrat a Montreal del 8 al 12 de Juliol de 2018
- Comunicació titulada “Burden on caregivers of patients with schizophrenia and related factors” en el XIII WRAP Word Congress, cel·lebrat a Madrid, 2018.
- Conferència en el Boston College convidat per la Professora in Chief Ruth McRoy sobre adopció internacional, comunicació oberta i aferrament, el 13 de juliol de 2017.
- Comunicació oral en el Seminari Internacional “Desafíos de la Adopción Internacional en Europa”, presentant el treball “El adolescente adoptado: apego, conducta y comunicación familiar”, celebrat el dia 4 de Novembre 2016 a la Universitat Ramon Llull, Barcelona.
- Comunicació oral en el “II Congreso Internacional de la Sociedad Científica Española de Psicología Social y XIII Congreso Nacional de Psicología Social”, presentant el treball “Factores de riesgo y de protección en la adopción internacional”, celebrat els dies 20, 21 i 22 de Octubre de 2016 a Elche (Universitas Miguel Hernandez de Elche).
- Comunicació oral en el “Workshop: Retos de la Adopción y el Acogimiento Hoy”, presentant el treball “Importancia del tiempo entre adopción y escolarización: Impacto en el ajuste psicológico del adolescente adoptado internacionalmente”, celebrat el 15 de Gener de 2016, a Madrid (Universitat Pontifícia de Comillas).
- Comunicació oral en el Congrés Internacional “5th International Conference of Adoption Research (ICAR5)”, presentant l’estudi “Time between adoption and the start of schooling: Impact on psychological adjustment of adolescent international adoptees” i “Family Communication about adoption: assessment and impact on the child’s behavior”, celebrat del 7 a l’11 de Gener de 2016, a Auckland, Nova Zelanda (Universitat de Auckland).
Actualitat

CONVOCATÒRIA D’UNA BECA DE FORMACIÓ D’INVESTIGADORS IUSM VIDAL I BARRAQUER
L’Institut Universitari de Salut Mental Vidal i Barraquer, de la Universitat Ramon Llull, obre convocatòria per a la concessió d’una beca de formació d’investigadors integrada en el projecte de recerca “MENTALTIC: Aplicació de les Tecnologies de la Informació i les Comunicacions a l’àmbit de la Salut Mental” de la qual el Dr. Mark Dangerfield és l’investigador principal. El projecte es realitza conjuntament amb La Salle – URL en el marc de la Convocatòria d’Ajuts a l’Activitat de Recerca del PDI de la URL 2021.
L’objectiu de la beca és que el candidat/a adquireixi les habilitats pròpies d’un/a investigador/a i col·labori en el desenvolupament del projecte del Grup de Recerca en Mentalització i Avaluació d’Intervencions Psicològiques (GREMAIP) de la Universitat Ramon Llull, adscrit al Departament de Recerca de la Fundació Vidal i Barraquer.
La durada de la beca és de 4 mesos, durant la qual es formalitzarà el contracte de pràctiques corresponent.
Requisits dels beneficiaris
- Estar en possessió del títol de grau en Psicologia.
- Estar matriculat en el Programa de Màster Universitari en Psicologia General Sanitària de la Universitat Ramon Llull.
- Nivell Anglès B2.
Període i durada
1 de setembre de 2021 a 31 de desembre 2021.
Quantia
La dotació mensual de la beca és de 1000 euros bruts. Aquest import es liquidarà en 4 mensualitats, de setembre a desembre de 2021. Els pagaments es realitzaran a mes vençut, i s’iniciaran un cop la persona beneficiària hagi presentat el document d’acceptació de la beca.
Dedicació
La dedicació a la beca és de 40h setmanals.
Sol·licituds i documentació
Només es valoraran aquelles sol·licituds que s’hagin presentat en el termini i lloc establerts.
Terminis i lloc de presentació
El termini de presentació de les sol·licituds de beca restarà obert fins al 31 d’agost de 2021. El full de sol·licitud, juntament amb la documentació requerida, s’haurà de presentar a la Secretaria de l’IUSM Vidal i Barraquer o al correu docencia@fvb.cat.
Resolució
La resolució de la concessió de les beques es farà pública en el taulell d’anuncis del IUSM Vidal i Barraquer, el dia 6 de setembre de 2021.
Acceptació
L’acceptació de la beca s’ha de formalitzar mitjançant document normalitzat signat pel beneficiari i pel Director General de la Fundació Vidal i Barraquer, en el qual es fa constar el compromís establert per ambdues parts. L’investigador es compromet a seguir la Carta Europea de l’Investigador i la Fundació Vidal i Barraquer es compromet a seguir el Codi de Conducta per la Contractació d’Investigadors de la Comissió Europea.
Barcelona, a 26 de juliol de 2021.
Contacte
Ens trobem al C/Sant Gervasi de Cassoles 88-90 de Barcelona
Si vols més informació sobre el Departament de Recerca , posa’t en contacte amb nosaltres al telèfon 934 340 001o envia’ns un correu a docencia@fvb.cat
Podeu contactar amb nosaltres mitjançant aquest formulari: