

De vegades com a pares i mares esperem que els nens/es hagin iniciat el procés de lecto-escriptura per entrar al món dels contes i, quan ho fem, el fem servir amb l’única finalitat de reforçar l’aprenentatge escolar. D’aquesta manera, i sense voler-ho, moltes vegades convertim la lectura del conte, en una avorrida i solitària obligació.
Els contes ens apropen a molts llocs, no només a l’aprenentatge de les lletres. Ens transporten al món dels afectes, del llenguatge, de la imaginació, de la relació, del joc i del dibuix.
Aquest moment de lectura conjunta, genera un espai de calidesa, és una petita estona en què la dedicació de l’adult ajuda a enfortir el vincle entre ell i el nen/a, donant pas a la complicitat, a la confiança, a la diversió, a la carícia i a la tendresa.
El conte desperta molta curiositat; als nens els crida l’atenció, no només la història explicada, sinó el to de veu i la gesticulació de qui els parla. A més, cada història va acompanyada de dibuixos, de vegades de textures i múltiples colors que afegeixen bellesa i aporten múltiples experiències sensorials i simbòliques, ajudant a construir la base per a nous canals de comunicació i expressió.
Cada història explicada en un conte, estimula la imaginació, permet que els nens creïn altres mons on tot pot ser possible. Es traslladen a llocs màgics i poden imaginar-se sent diversos personatges: herois, mags, monstres, princeses, llops ferotges o tendres animalets. Poden transportar-se a la lluna, imaginar anant al fons del mar o pensar-se vivint dins d’un arbre, i tantes coses més!
Tota aquesta aventura, els ajuda a generar coneixement i equipar el seu món intern en permetre apropar-se al complex món de les emocions.
Aquest moment, els brinda l’oportunitat de poder identificar-se amb els personatges o situacions que els criden l’atenció: es poden sentir valents, porucs, cansats, amb grans idees, o potser apesarats i tristos per sentir la història escoltada com a pròpia. Els ajuda llavors a anar reconeixent el seu jo, també permetent diferenciar entre la realitat i la fantasia, contribuint a la generació de molts recursos per al seu creixement.
Per aquestes tantes coses, la lectura del conte és per als nens/es una veritable font d’aprenentatge i per a l’adult, una gran guia que li permet acompanyar i apropar-se al llenguatge i món infantil.
En definitiva, és una meravellosa activitat compartida, que enriqueix a tots els participants.
“Explica’m un conte!”, Diuen els nens/es en el difícil moment d’anar a dormir, quan necessiten altes dosis de seguretat i proximitat per així viatjar al món dels somnis.
Juanita Carulla González
Psicòloga i arterapeuta
CSMIJ Santa Coloma de Gramenet