

El passat dia 9 de juliol la Fundació Vidal i Barraquer i la Fundació Maria Teresa Rodó, van signar un conveni de col·laboració, pel qual la Fundació Maria Teresa Rodó subvenciona el Projecte de Recerca del Grup de Recerca de Parella i Família de l’Institut Universitari de Salut Mental Vidal i Barraquer, titulat “Impacto de la discriminación y la comunicación de los orígenes en el autoconcepto y la identidad étnica en un grupo de adolescentes adoptados internacionalmente” (IDICOEtnia). L’investigador principal del projecte és el Dr. Carles Pérez-Testor i l’equip el formen la Dra. Inés Aramburu que coordinarà la recerca i el Dr. Josep Mercadal com a metodòleg del projecte. L’equip es completarà amb un/a investigador/a de suport.
El projecte té com a objectiu avaluar l’impacte de la discriminació i l’obertura en la comunicació dels orígens en l’autoconcepte i en la identitat ètnica en un grup d’adolescents adoptats internacionalment. En efecte, una de les tasques més importants que haurà de realitzar el nen adoptat internacionalment per aconseguir un bon ajust psicològic serà desenvolupar una identitat que integri la seva pertinença al grup ètnic d’origen i la cultura del país que l’adopta. La identitat ètnica comença a formar-se a partir dels sis anys d’edat i s’incrementa amb el desenvolupament cognitiu. En menors adoptats internacionalment el sentiment de diferència es veu agreujat al pertànyer, en moltes ocasions, a una ètnia diferent. A més, segons informen els estudis revisats pel nostre grup, tenen més risc de patir racisme i discriminació al llarg de les seves vides.
Investigacions recents subratllen la vulnerabilitat del col·lectiu d’adoptats de diferent raça, sent d’entre els adoptats, els que pateixen més discriminació, els que tenen una menor autoestima i els que presenten una identitat ètnica més confusa.
El paper que juga la família és de vital importància en aquests casos. Els pares podran ajudar a un millor desenvolupament i creixement dels seus fills, creant un ambient prou càlid i sincer en la comunicació de temes relacionats amb els orígens del menor.
L’estudi que realitzarem en els propers dos anys tractarà d’explorar i identificar quins factors socials i familiars interfereixen en el desenvolupament de l’autoconcepte i la identitat ètnica dels adolescents adoptats, amb la finalitat de promoure el benestar dels menors i les seves famílies.